programma

Het geheel vernieuwde MOW|Museum de Oude Wolden is een eigenzinnig museum in een prachtige omgeving, met steeds weer een nieuwe wisselexpositie, permanent werken van fijnschilder en magisch realist Lodewijk Bruckman en elke maand een andere regionale kunstenaar (24K). Door de grote nadruk op een centrale wisselexpositie is MOW steeds weer een heel nieuw museum. Voor onderwerpen bewandelt MOW drie hoofdwegen: kunst, streek en geschiedenis.

NU in MOW

11 mei tot en met 24 augustus

Net echt

Een selectie werken van fijnschilder en magisch realist Lodewijk Bruckman sieren de enige vaste zaal van het museum. Dit voorjaar vernieuwt MOW de zaal met een aantal touchscreens met expo-informatie en een website. Om dit te vieren toont het museum werken van Bruckman die net echt lijken, maar toch een beetje anders zijn.

1404 Campagnebeeld Net echt

Compilatie Bruckman

Elke maand en andere kunstenaar uit de regio: 24K

24K Yvonne Struys|expo tot en met 27 juli|meet & greet: zondag 27 juli van 16-18 uur

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Meiner Mutter Haar ward nimmer weiss, een regel uit een gedicht van de Roemeens Joodse dichter Paul Celan (1920-1970), vormt de focus van deze expositie. De opstelling toont drie oude, lege brancards voor enkele schilderijen, met overwegend zwarte, grijze en witte tonen, een verbeelding van gezichten, verlaten tunnels en mechaniek, met licht in de diepte. Duister en licht, wanhoop en hoop staan zo naast elkaar. Het werk en leven van Celan, die de moord van zijn ouders door de Nazi’s nooit te boven kwam, klinkt hierin door.

Ook in andere werken van Struys komt de dynamiek van kwetsbaarheid en kracht, vergankelijkheid en eeuwigheid tot uiting. Haar werk kent meerdere lagen en roept vergeten verhalen en flarden van mythes op. Opvallend is haar voorliefde voor doorleefde en aardse materialen, waarbij bijvoorbeeld paardenstaarten en geprepareerde vissenhuiden een nieuw leven krijgen.

Struys heeft haar atelier in Nieuwolda. Al 50 jaar werkt zij als kunstenaar aan een veelzijdig en opvallend oeuvre, waarbij haar reizen naar bij voorkeur meer woeste en lege uithoeken van de aarde, een belangrijke inspiratiebron zijn.

Zie ook www.struys.nl

Komende 24K’s 2014

Augustus Inger Steyn 30 juli 24 augustus
September Henri Olivier zondag 7 september 5 oktober
Oktober Fokko Kuiper 8 oktober 2 november
November Gerard Leerkes 5 november 7 december
December/januari Vivien Nieuwenweg 10 december 11 januari 2015

7 september tot en met 11 januari 2015

Voor de draad ermee! | Quilts en textiel anno nu

Duikvluchtgroepen uit Nederland

IMG_7820, web

In het najaar van 2014 vindt in MOW een grote quilt- en textiel expositie plaats, Voor de draad ermee! quilts en textiel anno nu. Het museum staat dan helemaal in het teken van bijzondere stoffen en technieken. Zes Duikvluchtgroepen uit heel Nederland presenteren hun recente vrije textielwerk en themaquilts.

Quilten in Duikvlucht staat voor een creatieve ontdekkingstocht bij je zelf. Onder leiding van Dineke Ugen maken deze groepen inspirerende quilts en textiele kunstwerken. Het liefst spreekt De Duikvlucht over textielwerk met een knipoog naar het experiment, waar anderen misschien de term artquilten gebruiken. Vernieuwing op basis van traditie is zo een duikvlucht te noemen. Dit bleek eerder al uit de expositie Kunst door het oog van de naald, die in de zomer van 2011 in het museum plaats vond. Moderne én historische quilts kwamen in deze expositie samen. In het verbouwde MOW is nu nog meer ruimte voor deze bijzondere kunstvorm.

In de tentoonstelling kan je zeer uiteenlopend textielwerk verwachten zoals duoquilts, transparant werk, driedimensionale textielwerken, themaquilts, landschapsquilts en een gebruik van spetterende kleuren. De quiltsters van de verschillende Duikvluchtgroepen zullen tijdens de expositie diverse demonstraties geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>