Direct naar oproep voor kunstenaars

Over de reeks

Als je de kranten mag geloven, is het platteland van Groningen een gebied van uitersten. Met aan de ene kant krimp, relatieve armoede en aardbevingsschade en aan de andere kant wonderschone natuur, onderlinge verbondenheid en kwaliteit van leven, het ‘hier stap je zo de stilte binnen’ (advertorial NRC juni 2019). Als museum in het oosten van Groningen verbaast het MOW zich wel vaker over deze tegenstelling, zeker omdat de mensen die hier wonen of die het gebied bezoeken, vaak juist enthousiast zijn. Onbekend maakt onbemind?’ Met een reeks exposities wil het museum al die mooie kanten nu eens centraal stellen: ‘Wat maakt het Groninger platteland buitengewoon mooi?’ Het gaat het museum daarbij om het landschap maar ook om het leven en de mensen hier.

Het MOW nodigt kunstenaars uit om met deze vraag aan de slag te gaan. Als eerste in de reeks start dit najaar een tentoonstelling rond het thema  “Denkend aan het Groningen, zie ik ..." De zin ontleende het museum aan het iconische gedicht van Hendrik Marsman. Het museum kiest bewust om te starten met een uitwaaierend thema. Zo biedt het museum kunstenaars indirect de mogelijkheid om mee te denken over de verdere invulling van de reeks. Bezoekers krijgen deze gelegenheid tijdens de expositie

Na deze expositie wil het museum elk jaar een nieuwe invalshoek uitdiepen, steeds in een tijdelijke tentoonstelling van ongeveer twee á drie maanden. Je kunt hierbij denken aan de unieke Groninger luchten, de beleving van tijd (met aandacht voor onthaasting, herinnering en erfgoed/cultuurhistorie) of een viering van de Groninger taal.

Oproep kunstenaars

Om de reeks mogelijk te maken doet het MOW een beroep op kunstenaars uit de eigen regio en verder weg om suggesties voor te exposeren werk aan te leveren rond het thema ‘Denkend aan Groningen, zie ik …’. Dit kan nog tot 1 september. Naast een indruk van het werk vraagt het museum hierbij om de zin ‘Denkend aan Groningen, zie ik…’ af te maken in maximaal 100 woorden. Na de deadline maakt het museum in korte tijd de selectie voor de expositie bekend. Interesse? klik hier

Over de expositie

‘Denkend aan Groningen, zie ik…’ vindt plaats van 6 oktober tot en met 19 januari 2020, in zes ruimtes van het MOW. Het thema ‘Denkend aan Groningen, zie ik …” is natuurlijk heel breed. Het museum geeft de voorkeur aan werk dat een eigen invalshoek meebrengt, eerder dan een rechtstreekse weergave te zijn van bijvoorbeeld het natuurschoon of een directe illustratie van een cultuurhistorische gebeurtenis. Het moge duidelijk zijn dat de expositie zich expliciet richt op het platteland, het Ommeland zoals je wilt. De Stad en andere grotere plaatsen zijn natuurlijk prachtig, maar vallen buiten het bereik van deze expositie. Verder denkt het museum bij Groningen niet alleen aan het landschap of de geschiedenis maar ook aan het leven op het platteland, de mensen, de Groningers zelf, of het nu gaat om oer-Groningers of nieuwkomers. Verder gelden een aantal meer praktische voorwaarden, terug te lezen op de website van het museum.

Meer mogelijkheden voor makers in het MOW

Naast deze grote terugkerende expositie, voor kunstenaars uit heel Groningen of iets daarbuiten, biedt het museum doorlopende expositieruimte voor kunstenaars die in de buurt van het museum werken, dan wel affiniteit hebben met Westerwolde en het oosten van Groningen. Het gaat om kleinere exposities vol heldere verhalen met een duur van maximaal drie maanden, onder de noemer 24K. Klik hier voor meer info.