31 mei 2018

Tien dagen gratis toegang!

Van 15 t/m 24 juni 2018 kun je in Westerwolde terecht voor het event Westerwolde Rijgt, tien dagen tuinen en kunst. Elk jaar gaat het museum speciaal voor Westerwolde Rijgt naar buiten, met tien dagen lang speelse kunst en vaak activiteiten op het buitenterrein van het museum. Voor het museum tref je een gazon met prachtige oude bomen en een terras, achter het museum een wandelbos met een rijke geschiedenis. Tijdens deze editie kun je gratis naar de lopende tentoonstellingen, ontmoet je op het buitenterrein "De Menselaar" van Heleen Wilkens en loop je in het wandelbos de Groene Geluksroute. Muziek in en om het MOW, met optredens van Wiltsangh, Henk Bogaard en Marlene Bakker, maakt het feest compleet. Verder vind je het MOW op de woensdag op de Westerwolde Rijgt FAIR. 

Programma

Toelichting programma

Exposities 

Tijdens Westerwolde Rijgt bezoek je gratis het MOW met op dat moment de grote tentoonstelling 24K XL, boordevol kunst uit eigen regio en de vaste presentatie van schilderijen van Lodewijk Bruckman

De Menselaar | buitenterrein

zondag 17 juni 15-16 uur | vrijdag 22 juni 14-16 uur

Heleen Wilkens, water blijven dragen naar de zeeJ

e hebt vogelaars en je hebt menselaars ... laat je eigen, unieke portret maken door Heleen Wilkens!

Op het buitenterrein van het MOW tref je op zondag 17 en vrijdag 22 juni een oude brandweerbus van kunstenaar Heleen Wilkens. Vanuit hier observeert zij bezoekers als "menselaar" en maakt zij portretten, niet realistisch, wel als een unieke personage. 

Hierbij kun je iets persoonlijks inbrengen. Dit kan van alles zijn, een boodschappenlijstje, een oude foto, die ene mooie steen die al weken in je jaszak woont, een aandenken van het een of ander en zo voort. Mocht je niks bij je hebben, dan kun je altijd ter plekke iets oprapen uit het wandelbos of een persoonlijke notitie maken aan één van de tafels op het terras. Niets bij je, geen probleem. Zonder lukt ook. 

De nieuwe tekening plaatst de kunstenaar samen met het persoonlijke item in een kijkkastje (mini vitrine) die zij plaatst op een groeiende buiteninstallatie. Zo wordt jouw personage onderdeel van een denkbeeldig dorp vol persoonlijkheden. 

Je eigen, unieke portret na Westerwolde Rijgt mee naar huis? Dat kan voor een kleine vergoeding. 

Heleen Wilkens' werk maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling 24K XL, die je binnenin het museum kunt bekijken.

Groene Geluksroute | wandelbos | elke dag

 

Iedereen weet dat een wandeling door het groen gelukkig maakt. In het wandelbos achter het museum kun je op jacht naar allerlei inspirerende spreuken, soms wijs, vaker absurd en altijd in een bijzondere vorm. Verwacht niet zozeer bordjes met tekst, maar een opstelling waar vorm en inhoud samengaan,  stukjes straat- of eigenlijk boskunst. Om sommige kun je bijna niet heen, andere zijn wat meer verscholen. Ontdek ze allemaal in dit prachtige wandelbos. Het museum maakt op deze wijze een knipoog naar de huidige rage om huis en tuin te behangen met inspirerende spreuken.

Wandelbos? Waar?

Het wandelbos vind je achter het museum. Van oudsher is het bos bedoeld als kleinschalig wandelpark, waar je in een grote of kleinere boog door heen kunt lopen. Als je start aan de kant van de parkeerplekken links van het museum (met je gezicht naar het museum toe), eindig je rechts van het gebouw. Hier zie je nog het aloude, smeedijzeren, toegangshek. Andersom kan natuurlijk ook. Een wandeling duurt tussen de 20 en 45 minuten, afhankelijk van de route die je kiest. De meeste quotes staan langs de korte route.

Muziek in en om het MOW

Marlene Bakker

Tijdens Westerwolde Rijgt vind je in en om het MOW drie muzikale optredens. 

Wiltsangh, middeleeuwse muziek | zaterdag 16 juni vanaf 14 uur

Een ensemble, bestaande uit 2 mannen en 4 vrouwen uit de omgeving van Westerwolde. Het repertoire omvat liederen uit de Middeleeuwen, de Renaissance en ook klassieke muziek uit meer hedendaagse tijden. Liefdesliederen, liederen waarin voorjaar en zomer geroemd worden, gebeden en lofliederen wisselen elkaar af.
 

Henk Bogaard, zang en gitaar | maandag 18 juni vanaf 11 uur

Luisterliedjes met een flinke dosis groen en humor. Over groenten, kleine ongemakken en alledaagse dingen.
Om even rustig bij te gaan zitten.
 

Marlene Bakker, eigenzinnige Groningstalige muziek | zondag 24 juni, 14 uur

Het DvhN en andere pers is laaiend enthousiast over haar debutalbum Raif. Het dagblad: "Raif is een meesterlijk debuut dat de streektaal met eigentijdse pop een impuls geeft en tot ver buiten de provinciegrenzen kan tillen." Lees meer over Marlene op haar website.