7 oktober 2018

Lezingenreeks

25 oktober tot en met 6 december | elke donderdagavond

Historische Vereniging Westerwolde en het MOW bieden dit najaar een boeiende lezingenreeks onder de titel ‘de Historische Avonden’. In zeven verschillende lezingen staat het thema opstand centraal. Alle sprekers vertellen verhalen over verzet en strijd door de eeuwen heen. De sprekers in deze reeks verlaat het oosten van Groningen om in onderwerpen te duiken die vaak Europese gevolgen hadden en soms meer, soms minder in de regio gevoeld werden.

Erfgoedcafé 25 oktober

We starten de reeks met een gezellig erfgoedcafé, waarbij jezelf verhalen en historische foto’s uit kunt wisselen met andere bezoekers. Het museum en de historische vereniging zijn aanwezig om mee te praten. Dirk Kome zwengelt verhalen aan door stil te staan bij de tentoonstelling Fotografen van de vooruitgang, met moderne foto’s van zijn hand en historische foto’s van Tonnis Post.

Praktische info

Elke lezing start om 20 uur. Je kunt vanaf 19.30 uur in het museum terecht.

De toegang bedraagt € 5,00 inclusief entree museum en een kopje koffie of thee. Van plan om meerdere lezingen te bezoeken? Koop een strippenkaart! Verkrijgbaar bij de balie vanaf de eerste lezing voor € 11,50 voor 3 lezingen (€ 3,50 korting) Leden van de Historische Vereniging Westerwolde betalen slechts € 4,00 per lezing of € 10,00 voor een strippenkaart van 3 lezingen.

Overzicht lezingen

25 okt

Dirk Kome

  Fotografen van de vooruitgang

Erfgoedcafé rond oude foto’s met mini-lezingen over het project Fotografen van de vooruitgang. Fotograaf Dirk Kome vertelt onder meer over de rol van ‘de plaggenhutfoto’s’ van Tonnis Post in de strijd van Bellingwolder arts Middendorp voor betere woonomstandigheden.

1 nov      

Geert Volders

  De mislukte revolutie van 1918

Na de Eerste Wereldoorlog zuchtte Europa onder crisis en chaos. Velen, waaronder in Nederland Pieter Jelles Troelstra, dachten dat de tijd rijp was voor revolutie, zoals nog maar net in Rusland had plaatsgevonden.

8 nov

Harm Veldman

  Beeldenstorm 1566

Wie waren die mensen die letterlijk beelden bestormden? Waren dat revolutionairen? Hongerlappen? Of vrome mensen die geen beeld in de kerk wilden? De achtergrond is veelkleurig. De historische context maakt veel duidelijk.

15 nov

Mineke Bosch

 Opstandige vrouwen

De strijd om het vrouwenkiesrecht in Groningen en daarbuiten (1894 – 1919) Groningen liep in de strijd voor vrouwenkiesrecht bepaald niet achteraan. Nogal wat Groningse vrouwen uit stad en ommeland waren actief, naast Aletta Jacobs onder meer Annette Versluys-Poelman, Titia van der Tuuk, Betsy Bakker-Nort en Anna Polak. Wat dreef deze vrouwen?

22 nov

Marianne Kruijswijk

 De strijd voor algemeen kiesrecht  in Oost-Groningen

In 2018 is het 100 jaar geleden dat alle mannen in Nederland voor het eerst naar de stembus gingen. Zij hadden eind 1917 het kiesrecht gekregen. Twee jaar later volgde het kiesrecht voor vrouwen. Hoe ontvouwde de strijd zich in het Oldambt en Westerwolde?

29 nov

Anna van der Molen

 Georganiseerd verzet in de Tweede  Wereldoorlog

Het depot van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen ligt vol officiële papieren, persoonlijke documenten als dagboeken en brieven, maar ook affiches, foto’s en objecten over het verzet in (het oosten van) Groningen. Hoe maak je uit al deze snippers informatie een verhaal?

6 dec.          

Tjarko van Dijk/Obby Veenstra

  Karl Marx in Oost Groningen

We kennen allemaal de mythe, maar wie was Marx nu echt en wat voor betekenis had hij voor de mensen in het oosten van Groningen.