dinsdag 31 oktober

Lezing

Historische Avonden 2017 | lezingenreeks in samenwerking met Historische Vereniging Westerwolde

Koos Schipper, Kapitein b.d. van de Koninklijke Marechaussee, vertelt over de geschiedenis van de grensbewaking in Westerwolde door de Koninklijke Marechaussee. In 1890 zette de Koninklijke Marechaussee twee brigades uit in het Oldambt en Westerwolde en wel in Nieuweschans en Vlagtwedde. In 1902 volgde de brigade Ter Apel en in 1921 de brigade Bellingwolde. Deze brigades kwamen er meestal op verzoek van lokale autoriteiten. Deze wensten politiezorg bij illegale grensoverschrijding en het bewaken van de lokale wegen tegen ‘landlopers, stropers en dronken gespuis’ zoals een lokale bestuurder het omschreef. Aan de jarenlange grensbewaking van de Marechaussee samen met de douane kwam een einde op 14 juni 1985. Nederland ondertekende de Verdragen van Schengen waarmee de grenzen binnen de Europese Unie kwamen te vervallen.

Tijdstip

Elke lezing start om 20 uur. Je kunt vanaf 19:30 uur in het museum terecht. Historicus Tjarko van Dijk leidt elke spreker in.

Entree

De toegang bedraagt € 4,50, inclusief entree museum en een kopje koffie of thee.Van plan om meerdere lezingen te bezoeken? Koop een passende strippenkaart. Dat kan aan de balie van het museum, vanaf de eerste lezing.

• € 10 voor 3 lezingen (€ 3,50 korting)
  • € 15 voor 5 lezingen (€ 6,50 korting)
  • € 22 voor alle lezingen (€ 9,50 korting)